Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е

...
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е
Коментари Харесай

Д-р Явор Граматиков: Нуклеарната медицина дава широки възможности за развитие на младите лекари

      Лекарят не е просто експерт, който работи ослепително или е направил неточност. Не е и единствено оня, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е само специалист, от който зависи здравето, а от време на време – и животът ни.
      Той е всичко това, само че и доста повече – тъй като зад всяко име с „ доктор “ начело стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, по какъв начин работи и по какъв начин почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „ Кой сте Вие, докторе? “
Д-р Явор Граматокив е ученик на МУ - София. След довеждане докрай на образованието си се насочва към ядрената медицина.Изборът му е подбуден от интерес към актуалните високи технологии за диагностика и лекуване, които навлизат все по-бързо в клиничната процедура у нас. Един от най-младите специализанти в Криниката по ядрена медицина към УМБАЛ " Александровска ".  

Д-р Граматиков, с какво Ви притегли ядрената медицина?

Нуклеарната медицина е относително нова компетентност. Освен необятни медицински знания, тя изисква и познания по базови дисциплини като химия и физика. Нуклеарномедицинската диагностика е обвързвана с приложение на разнообразни радиофармацевтици в ниски дози, с които се диагностицират и наблюдават голям брой доброкачествени и злокачествени болести на клетъчно и молекулярно равнище.

За задачата се употребява вискотехнологична хибридна инсталация – PET/CT и SPECT/CT, благодарение на която получаваме с изключение на физиологичен, и анатомичен субстрат на изследваните структури. Освен диагностична, ядрената медицина има и лечебна роля, да вземем за пример при лекуването на някои бенигнени и малигнени болести на щитовидната жлеза, при костни метастази от най-често срещаните типове карциноми.

Именно лечебната й роля търпи огромно развиване през последните години. В този ред на мисли специалността дава необятни благоприятни условия за развиване на младите лекари като мен. Освен самата компетентност като наличие и благоприятни условия, за избора ми да стартира своя професионален път в Клиниката по ядрена медицина към УМБАЛ,,Александровска “ значение имаше и сплотеният, положителен екип от млади, мощно стимулирани сътрудници.

Познават ли добре сътрудниците Ви от другите специалности нейните благоприятни условия?

Да, дръзвам да настоявам, че множеството лекари са осведомени с диагностичните благоприятни условия на нашите хибридни образни проучвания и екипът ни има дълготраен опит в взаимната работата с необятен набор експерти, главно хирурзи, онколози, хематолози и лъчетерапевти. Допълнително, след въвеждането на релативно новия за България радиофармацевтик 68Ga-PSMA, който се употребява при пациенти с простатен карцином, към този момент всеки ден имаме общи пациенти и с сътрудниците от урологичните клиники. Всяка година се провеждат и голям брой мултидисциплинарни симпозиуми в България и Европа, на които с сътрудниците от разнообразни специалности обменяме опит за последните новости във всяка компетентност.

Има ли боязън у пациентите, на които е назначено такова проучване – боязън от незнайното, подбуден от незадоволителна осведоменост?

Забелязал съм, че с времето съответния боязън, за който говорите понижава, точно заради по-добрата осведоменост на пациентите. Полза за това има, несъмнено и предварителния диалог с пациента и снемането на анамнеза - тогава той има опция да разяснява с нас, да сложи въпроси към нас, да изрази съмнения.

В нашата клиника е наложителна процедура авансово да даваме писмени указания и проект по какъв начин протича проучването, те са разказани в детайли и на уеб страницата на болничното заведение. Така,че пациентът идва квалифициран какво го чака и може авансово да си набележи въпросите си и да ги разяснява с лекаря.

Тези проучвания навлизат все по огромно в нашето всекидневие и мисля, че занапред ще разкриваме нови, незнайни досега, диагностични и лечебни изгоди от тях. Това се отнася и за приложението на новите радиофармацевтици. По-широкото им приложение ще спомогне, уповавам се, за превъзмогване на голословните страхове от тях.

На това място желая да Ви попитам по какъв начин преодолявате съмненията и недоверието на пациентите?

Голям % от нашите пациенти одеве са се сблъскали с диагнозата рак и разумно са изплашени и комплицирани. Важно е да усетят нашата покрепа и блян да им помогнем в битката с това подло заболяване. На първо място, несъмнено е подробният диалог, полемиката за болестта, възможни лечебни апсекти и, не на последно място е, положителното отношение, което също лекува.

Кое съгласно Вас е най-ценното в професионалния разговор сред лекарите клиницисти и лекарите диагностици, какъвто сте Вие?

Основното е взаимната изгода, това, че дружно в разговора и разискванията ние взаимно си оказваме помощ и това покачва квалификацията ни. На първо място в нашата ежедневна процедура стои съответният медицински проблем.

Всеки клиничен въпрос е самостоятелен и е нужен персонализиран мултидисциплинарен метод към съответния пациент. Клиницистите постоянно слагат съответен въпрос, на който ние се стремим да отговорим оптимално в детайли, с цел да им помогнем в избора на най-благоприятен лечебен метод.

От кои правила се ръководите в връзката с пациентите? Какво съгласно Вас пречи най-вече на пълноценното другарство с тях?

Както към този момент загатнах, значим е подробният диалог на наличен език с пациентите. Това са хора с специалности, разнообразни от здравната и от време на време по-трудно схващат нуждата от лечебните и диагностичните медицнски процедури, само че когато имат опция за подробна и изчерпателна полемика с лекаря отсреща нещата се трансформират. Според мен лимитираното време подбудено от огромен размер административна работа е една от главните спънки в пълноценното другарство с пациентите.

Ако имахте административна власт какво бихте трансформирали, с цел да се развива нашето опазване на здравето без земетресения и недоволства?

На този стадий нямам задоволително опит и подготвеност с цел да разреша всеобщото неодобрение. Все отново мисля, че би било добре да се понижат административните отговорности на лекарите, с цел да имаме повече време да вършим това в което сме най-хубави, а точно да преглеждаме и лекуваме нашите пациенти.

Какво бихте желали да пожелаете на сътрудниците си и на учителите Ви в специалността?

Да бъдат щастливи и най-много здрави.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР